• اعلام نتایج پنجمین دوره انتخابات "شورای صنفی دانشجویان" دانشگاه مذاهب اسلامی در واحد خواهران
  • برگزاری جلسات نهج البلاغه وجزء خوانی قرآن کریم در شبهای ماه مبارک رمضان (خوابگاه واحد خواهران) دانشگاه مذاهب اسلامی بندرعباس
  • اعلام نتایج هفتمین دوره انتخابات "شورای صنفی دانشجویان" دانشگاه مذاهب اسلامی در واحد مرکزی
  • برگزاری مراسم افطاری وحدت با حضور مسئولان استان سیستان و بلوچستان و معاونان دانشگاه
  • دیدار سرپرست دانشگاه مذاهب اسلامی بندرعباس با رئیس سازمان مدیریت وبرنامه ریزی استان هرمزگان98/2/29

آغاز مصاحبه با شخصیت های علمی برتر در حوزه روش شناسی ویژه نامه همایش ملی آسیب شناسی پایان نامه ها

اخبار داخلی | تاریخ خبر : 1397-08-29 | تعداد بازید :818

«مصاحبه با شخصیت های علمی برتر در حوزه روش شناسی در راستای تدوین ویژه نامه برای همایش ملی آسیب شناسی  پایان نامه ها  و رساله ها  در  حوزه علوم انسانی اسلامی»

گروه مصاحبه علمی دانشگاه مذاهب اسلامی در راستای تدوین ویژه نامه برای همایش ملی آسیب شناسی پایان نامه ها و رساله ها در حوزه علوم انسانی-  اسلامی،با جناب آقای دکتر احد فرامرز قراملکی، استادتمام گروه کلام و فلسفه اسلامی دانشگاه تهران در تاریخ یکشنبه 27 آبان 1397 با حضور جناب آقای دکتر ابراهیمیان، دبیر کمیته علمی همایش و دکتر موسوی عضو کمیته علمی همایش  در دفتر استاد قراملکی جلسه ای دوساعته برگزار نمود.

دکتر قراملکی در ابتدا مقدماتی را در زمینه وضعیت پایان‌نامه‌ها و رساله‌ها در مقاطع کارشناسی ارشد، دکتری، و سطوح 3 و 4 حوزه بیان داشت و آسیب‌شناسی این حوزه را دغدغه مشترک تمام نهادهای آموزشی و پژوهشی کشور دانست که توجه ویژه‌ای را می‌طلبد که متأسفانه به‌صورت جامع و کامل به آن پرداخته نشده و مغفول مانده است.

ایشان با توجه به تجربه، تخصص و مطالعات پیشین خود، آسیب‌های پایان‌نامه‌ها و رساله‌ها را در قالب دودسته "معرفتی" و "غیرمعرفتی" تشریح و سپس راهکارهایی را نیز در این‌خصوص مطرح نمود. ایشان در آسیب‌های معرفتی، به تمایز مشکل و مسئله، سوءاستفاده از مفاهیم، و ... اشاره نمود. حل "مشکل" را منوط به تبدیل‌شدن به "مسئله"، و وظیفه پژوهشگران را شناسایی فرایند عبور از مشکل به مسئله بیان کرد. علاوه بر این، در زمینه کاربرد درست مفاهیم و واژگان، ایشان دو عامل تمایل به سوءاستفاده جهت منافع شخصی و یا نقصان دانش پژوهشگران را دو عامل مؤثر معرفی نمود.

در آسیب‌های غیرمعرفتی، ایشان فقدان نگرش جامع، استراتژیک و سیستمی را در ابتدا مطرح کرد و تشکیل کارگروه‌هایی برای تدوین استراتژی‌های پایان‌نامه‌ها و رساله‌ها را در دانشگاه‌ها در این زمینه مؤثر دانست. تکرار موضوعات در پایان‌نامه‌ها و رساله‌ها نیز به‌عنوان آسیب دیگری مطرح شد و نقش ایران داک و نورمگز را در رفع این نقیصه ارزشمند دانست. فقدان نگاه محصول محور در پایان‌نامه‌ها و رساله‌ها نیز به‌عنوان یک آسیب مطرح شد و تولید علم و تربیت پژوهشگر به‌عنوان دو محصول مهم پایان‌نامه‌ها و رساله‌ها معرفی شدند که باید مدنظر قرار بگیرند. فقدان توجه به تخصص اساتید در تصدی راهنمایی و مشاوره پایان‌نامه‌ها و رساله‌ها، و عدم رعایت مرز بین راهنمایی و مشاوره و دخالت بیش‌ازحد در امر تدوین پایان‌نامه‌ها و رساله‌ها به‌عنوان آسیب‌های دیگر این حوزه مطرح شد که خلاقیت و تفکر دانشجو را از بین خواهد برد.

علاوه بر این، ایشان مراتب خرسندی و قدردانی خویش را از دانشگاه مذاهب اسلامی به دلیل پیشگام بودن در برگزاری همایش آسیب‌شناسی پایان‌نامه‌ها و رساله‌های علوم انسانی و اسلامی ابراز داشتند و گفتند: خرسند هستم این کار بزرگ راهبردی توسط دانشگاه مذاهب اسلامی در حال انجام است.

متن کامل این مصاحبه، در ویژه‌نامه همایش ملی آسیب‌شناسی پایان‌نامه‌ها و رساله‌های علوم انسانی و اسلامی در زمان افتتاحیه همایش در 7 اسفندماه، در سالن اصلی همایش های کتابخانه ملی، منتشر خواهد شد.