• تجلیل از اعضای هیئت علمی، دانشجویانِ پژوهشگر، رساله‌های برگزیده و رونمایی از تولیدات پژوهشی دانشگاه مذاهب اسلامی در سال 97
  • معاون امور بین‌الملل دفتر مقام معظم رهبری در مراسم روز پژوهش: دانشگاه مذاهب اسلامی یکی از امیدهای آموزشی و پژوهشی جهان اسلام است/ خروج علم از انحصار غرب نشان از پایان تسلط آن‌ها بر بشریت است
  • نشست صمیمی استاندار با نمایندگان تشکل های دانشجویی در استان هرمزگان
  • برگزاری تریبون آزاددانشجویی در واحدبندرعباس با موضوع سلامت روان با رویکرد تبیین آسیبهای اجتماعی
  • برگزاری کرسی آزاد اندیشی با عنوان نقش زن درتقریب مذاهب، درواحدبندرعباس

آغاز مصاحبه با شخصیت های علمی برتر در حوزه روش شناسی ویژه نامه همایش ملی آسیب شناسی پایان نامه ها

اخبار داخلی | تاریخ خبر : 1397-08-29 | تعداد بازید :182

«مصاحبه با شخصیت های علمی برتر در حوزه روش شناسی در راستای تدوین ویژه نامه برای همایش ملی آسیب شناسی  پایان نامه ها  و رساله ها  در  حوزه علوم انسانی اسلامی»

گروه مصاحبه علمی دانشگاه مذاهب اسلامی در راستای تدوین ویژه نامه برای همایش ملی آسیب شناسی پایان نامه ها و رساله ها در حوزه علوم انسانی-  اسلامی،با جناب آقای دکتر احد فرامرز قراملکی، استادتمام گروه کلام و فلسفه اسلامی دانشگاه تهران در تاریخ یکشنبه 27 آبان 1397 با حضور جناب آقای دکتر ابراهیمیان، دبیر کمیته علمی همایش و دکتر موسوی عضو کمیته علمی همایش  در دفتر استاد قراملکی جلسه ای دوساعته برگزار نمود.

دکتر قراملکی در ابتدا مقدماتی را در زمینه وضعیت پایان‌نامه‌ها و رساله‌ها در مقاطع کارشناسی ارشد، دکتری، و سطوح 3 و 4 حوزه بیان داشت و آسیب‌شناسی این حوزه را دغدغه مشترک تمام نهادهای آموزشی و پژوهشی کشور دانست که توجه ویژه‌ای را می‌طلبد که متأسفانه به‌صورت جامع و کامل به آن پرداخته نشده و مغفول مانده است.

ایشان با توجه به تجربه، تخصص و مطالعات پیشین خود، آسیب‌های پایان‌نامه‌ها و رساله‌ها را در قالب دودسته "معرفتی" و "غیرمعرفتی" تشریح و سپس راهکارهایی را نیز در این‌خصوص مطرح نمود. ایشان در آسیب‌های معرفتی، به تمایز مشکل و مسئله، سوءاستفاده از مفاهیم، و ... اشاره نمود. حل "مشکل" را منوط به تبدیل‌شدن به "مسئله"، و وظیفه پژوهشگران را شناسایی فرایند عبور از مشکل به مسئله بیان کرد. علاوه بر این، در زمینه کاربرد درست مفاهیم و واژگان، ایشان دو عامل تمایل به سوءاستفاده جهت منافع شخصی و یا نقصان دانش پژوهشگران را دو عامل مؤثر معرفی نمود.

در آسیب‌های غیرمعرفتی، ایشان فقدان نگرش جامع، استراتژیک و سیستمی را در ابتدا مطرح کرد و تشکیل کارگروه‌هایی برای تدوین استراتژی‌های پایان‌نامه‌ها و رساله‌ها را در دانشگاه‌ها در این زمینه مؤثر دانست. تکرار موضوعات در پایان‌نامه‌ها و رساله‌ها نیز به‌عنوان آسیب دیگری مطرح شد و نقش ایران داک و نورمگز را در رفع این نقیصه ارزشمند دانست. فقدان نگاه محصول محور در پایان‌نامه‌ها و رساله‌ها نیز به‌عنوان یک آسیب مطرح شد و تولید علم و تربیت پژوهشگر به‌عنوان دو محصول مهم پایان‌نامه‌ها و رساله‌ها معرفی شدند که باید مدنظر قرار بگیرند. فقدان توجه به تخصص اساتید در تصدی راهنمایی و مشاوره پایان‌نامه‌ها و رساله‌ها، و عدم رعایت مرز بین راهنمایی و مشاوره و دخالت بیش‌ازحد در امر تدوین پایان‌نامه‌ها و رساله‌ها به‌عنوان آسیب‌های دیگر این حوزه مطرح شد که خلاقیت و تفکر دانشجو را از بین خواهد برد.

علاوه بر این، ایشان مراتب خرسندی و قدردانی خویش را از دانشگاه مذاهب اسلامی به دلیل پیشگام بودن در برگزاری همایش آسیب‌شناسی پایان‌نامه‌ها و رساله‌های علوم انسانی و اسلامی ابراز داشتند و گفتند: خرسند هستم این کار بزرگ راهبردی توسط دانشگاه مذاهب اسلامی در حال انجام است.

متن کامل این مصاحبه، در ویژه‌نامه همایش ملی آسیب‌شناسی پایان‌نامه‌ها و رساله‌های علوم انسانی و اسلامی در زمان افتتاحیه همایش در 7 اسفندماه، در سالن اصلی همایش های کتابخانه ملی، منتشر خواهد شد.