گزارشی از نشست بررسی چالش ها و ظرفیت‌های تقریب مذاهب اسلامی در لبنان به همت دفتر همکاری های علمی و بین‌المللی دانشگاه

۰۹ آبان ۱۴۰۲ | ۱۰:۵۳ کد : ۳۷ اخبار و رویدادها

نشست مجازی چالش ها و ظرفیت‌های تقریب مذاهب اسلامی در لبنان روز چهارشنبه به همت دفتر همکاری های علمی بین المللی دانشگاه بین‌المللی مذاهب اسلامی برگزار شد.

شیخ عبدالله الجبری
مسئول حزب جنبش الامه در لبنان در این نشست به ایراد سخنرانی در محورهای زیر به ایراد سخنرانی پرداخت.

شیخ الجبری:
این نشست و جلسات متعدد تقریب مذاهب اسلامی از برکات جمهوری اسلامی و امام راحل و در راس آن وجود پر برکت پیامبر اکرم صلی الله علیه وآله می باشد.
از ثمرات تلاش های بی وقفه جمهوری اسلامی تشکیل مجمع جهانی تقریب مذاهب اسلامی است.
بیش از ۳۰ سال است که در موضوع وحدت کار انجام شده و قابل قدردانی است.
تقریب را هر کسی از نگاه خودش تعریف می کند. به عنوان مثال دکتر از نگاه خودش ، دانشجو از نگاه خود و دیگر صنوف و مشاغل از نگاه خودشان تقریب مذاهب را می بیند.
اگر بفهمیم غایت همه ما از تقریب یکی است دیگر اختلافی در بین ما نمی ماند.
باید بیشتر به وحدت عمل کنیم و استعداد قبول دیگری را داشته باشیم.
امروزه همه ما طلاب علم هستیم و باید اختلافات مذهبی خود را در مراکز دینی حل کنیم و مباحثه کنیم و این اختلافات را به مردم منتقل نکنیم. این اختلافات مربوط به اهل علم است و لازم نیست که تمام اختلافات را بازگو کنیم. به عنوان مثال اهل سنت بیشتر در اعتقادات و شیعیان در امامت و عدالت بحث و گفتگو می کنند.
این بحث و اختلاف نظر در بین علما مورد بحث است و لزومی برای عمومیت بخشیدن به آن نیست.
ما علما هم در این زمینه مقصر هستیم و کم گذاشتیم.
امروزه خطرات مشترکی وجود دارد که در همه ی کشورها وجود دارد مثل داعش، قتل به نام دین و غیره. ما همینطور که رهبر انقلاب جمهوری اسلامی فرمودند به جهاد تبیین نیاز داریم و به همه بگوییم که این خطر دشمن برای همه است.
جسارت های مانند آهنگ به قرآن، مشترکات دینی قضیه ی همه مسلمانان است و همه باید بیدار باشیم و بیشتر وحدت داشته باشیم. این جهاد تبیین در همایش ها و تریبون های نماز جمعه باید گفته شود‌.
همانطور که قرآن به ما می فرماید: واعتصموا بحبل الله جمیعا و لا تفرقوا یا در جای دیگر می فرماید: و انا ربکم باعبدون.
ولی وهابیت و گروهک های تکفیری اختلافات و نفاق را ترویج می دهند.

و در نهایت به قضایای امروز غزه اشاره کردند و وحدت بین مسلمانان را توصیف کردند که در برابر دشمن یکی هستند و در اخراج دشمن از سرزمین غزه و فلسطین هم دل و مقامت مشترکی دارند.

دکتر عباس خامه یار؛ رایزن سابق در لبنان ، قطر و کویت:
بررسی رویکردهای مختلفی که نسبت به این مسئله در طول تاریخ وجود داشته و اثراتی که هر یک بر امت اسلامی گذاشته است.
مقبولترین و شاید وجیه ترین تعریف از وحدت و تقریب که که معمول‌ترین آن نیز می باشد. وحدت پیروان مذاهب اسلامی به معنای همزیستی هواخواهانه آنان و نسبت به دیگر است. به عبارت دیگر همدلی و همساز گری و همگرایی اسلامی است.
ایشان با اشاره به مذاهب گوناگون در لبنان تشریح کردند و گفتند مذاهب مختلف در لبنان در کنار هم زندگی وحدت آمیزی دارند. ایشان در آخر حملات رژیم صهیونیستی به غزه در این روزها اشاره کردند و گفتند که این حملات از عجز و ناتوانی رژیم صهیونیستی است و در برابر مردم بی دفاع عزه جنایت می کند.

حجت الاسلام دکتر مجید شاکر سلماسی؛ نویسنده چندین کتاب و نظریه پرداز تقریب مذاهب اسلامی در این نشست گفت:

لبنان کشوری سیاسی و اسلامی و عربی است. علمای زیادی در تقریب مذاهب اسلامی در لبنان تاثیر گذاشتند بویژه امام موسی صدر که برای وحدت اسلامی و زندگی مسالمت آمیز زحمت زیادی کشیدند و باید زحمت این علما را قدر دان باشیم.

ما باید نسل جدید را بر اساس زندگی مسالمت آمیز داشته باشیم و مقالات زیادی در این رابطه نوشته شود و با این کار بر دشمن بویژه رژیم صهیونیستی غلبه داشته باشیم.

ایشان با تمجید از حزب الله لبنان تاکید داشتند وقتی از حزب الله لبنان صحبت می کنیم مقصود همه مسلمانان و بلکه مکاتب مختلف دیگر در لبنان است.

حزب الله لبنان از همه مسلمانان و مکاتب مختلف دفاع می کنند و نه فقط در لبنان بلکه در همه جهان در یمن، سوریه، عراق و حتی افغانستان حضور پیدا می کند. حزب الله را به شرف امت مسلمین می شناسند. ایشان در نهایت به توصیه امام راحل به حزب الله داشتند و گفتند امام حزب الله را به وحدت و مقاومت توصیه کردند.

این جلسه که در ابتدای مراسم و قرائت قرآن و سرود ملی دو کشور ایران و لبنان پخش گردید دفتر همکاری های علمی بین المللی دانشگاه از طریق اسکای روم برگزار گردید.