《 تحلیل و نقد تفسیرهای چالشی از قرآن و کتاب مقدس در حوزه زنان》با ارائه دکتر زهرا زنگنه در دانشگاه بین المللی مذاهب اسلامی

۰۲ آبان ۱۴۰۳ | ۱۶:۱۲ کد : ۳۰۴ تازه ترین اخبار تهران و شعب

نشست《تحلیل و نقد تفسیرهای چالشی از قرآن و کتاب مقدس در حوزه زنان»  با ارائه دکتر زهرا زنگنه در دانشگاه بین المللی مذاهب اسلامی برگزار شد.

این نشست که به بررسی تفسیرهایی از قرآن و کتاب مقدس در حوزه زنان پرداخته است به همت انجمن علمی ادیان و مذاهب و انجمن علمی علوم قرآن و حدیث در تاریخ یکشنبه ۱۴۰۳/۰۷/۲۲ با حضور دانشجویان و علاقمندان برگزار شد.

در این نشست دکتر زنگنه برخی الفاظ چالش برانگیز در کتب مقدس (قرآن و کتاب مقدس) در حوزه زنان را بررسی و مفسران برتر این حوزه رو معرفی کرد و مثال‌هایی را از مواجهات آنها با این آیات بیان می‌کند.
زنگنه با اشاره به اینکه ادیان ابراهیمی چه در سنت و چه در شریعت اشتراکات زیادی با هم دارند افزود مسئله مطالعات تطبیقی در مطالعه ادیان افق های جدیدی را به روی ما می گشاید وی پس از بیان رویکردهای مختلف برای مطالعات تطبیقی رویکرد مفید و کارآمد را این گونه معرفی کرد: الهیات تطبیقی به مثابه مقایسه دو سنت دینی برای تجدید نظر در زمینه فهم سنت خودی مطرح است.
این پژوهشگر حوزه دین پژوهی از مشابهاتی که در فضای اسلام و مسیحیت وجود دارد می گوید و اضافه می‌کند مسلمانانی که دغدغه حفظ اعتبار متون مقدس اسلامی ( قرآن و روایات) را داشتند به واسطه مواجهه با  مسیحیان و رویکردهای الهیاتی-تفسیری آنها ، به واسطه شباهت های ذاتی و درون مایه‌ای دو دین به سمت بررسی، الهام و استفاده از این روش ها بسته به سنت و اعتقادات خود رفتند.

زنگنه در بررسی آیات حاوی الفاظ چالش برانگیز در حوزه زنان به آیات ۳ و ۳۴ سوره نساء ، آیات ۱۸۷، ۲۲۲و۲۲۳ سوره بقره از قرآن کریم و اولِ تیموتیان، پیدایش ۲ و ۱۸ از کتاب مقدس اشاره کرده و ضمن شرح خود آیه و معنای آن به بیان تفسیر و تحلیلی که از آیه به دست می‌آید پرداخته است.

زنگنه به توضیح تاریخچه تفسیر و مواجهه با این آیات پرداخت و از ادامه تفاسیر آیات کتاب مقدس و تلاش هایی که برای حل مسئله زن و الهیات مسیحی شده گفت. از دوره روشنگری شروع کرد. الهیات لیبرال را توضیح داد. مطالعات انتقادی کتاب مقدس را مطرح کرد. به رویکردهای غیر لفظ محور پرداخت. الهیات رهایی بخش را معرفی کرد؛ و در نهایت تفاسیر و هرمنوتیک فمنیستی را بیان کرد.

وی در ادامه از تلاش های صورت گرفته توسط برخی مفسران مسلمان درباره مسئله زن گفت. مثل: راهکارهای مدرن برای چالش های لفظی  تفسیر قرآن توسط قاسم امین، فضل الرحمان و ابو زید، رویکردهای مبتنی بر استخراج برابری از متن  توسط رفعت حسن و عزیزه الهبری که اقداماتی توجیهی-تبیینی بود.ابداع هرمنوتیک قرآنی و روش شناسی مبتنی بر برابری و رهایی بخشی توسط امینه ودود و اسما بارلاس که از مسیحیان مسلمان شده هستند و رویکردهای فمنیستی نقادانه بر تفاسیر توسط کیشا علی و عایشه هدایت.

این محقق دین پژوه، روش‌های بافتمند سازی، کل نگری و درون متنی، طرحواره توحیدی و واژه شناسی را به عنوان روش‌های تفسیری ناظر به مسئله زنان مطرح کرد.
وی به بیان برخی اشتراکات و مشابهات رویکردی پرداخت و خاطرنشان کرد که این تلاش ها برای ورود نگاه زنانه و به رسمیت شناختن این نگاه در تفسیر متون مقدس و اثبات اعتبار متون مقدس نقشی مفید داشته. او این اقدامات را  کمکی شایان برای تجربه دینی بهتر دینداران دانست.

در پایان نشست، دکتر زنگنه به پرسش های دانشجویان حاضر در جلسه پاسخ داد.